Nykypäivänä monen yrityksen koko toiminta on enemmän tai vähemmän ATK:n varassa. On asiakastietojärjestelmiä, tuotannon ohjausta ja muita järjestelmiä - tietoja, joita ilman yritys ei voi toimia. Sitä luulisi, että järjestelmien ja niiden sisältämien tietojen tietoturvasta ja varmuuskopioinnista pidettäisiin huolta. Yllättävän harvoin näin on. Riskejä ei ehditä ajatella eikä niitä tunnisteta.

Tieto on lähes kaikkien yritysten toiminnan perusta: ohjelmistotalojen melkein kaikki työ on digitaalista, metallipajat ja telakat tallentavat materiaalinsa sähköisesti ja terveydenhuollossa mm. potilaskertomukset ovat sähköisessä muodossa.

Yrityksessä pitäisi säännöllisesti nostaa esiin ikävä kysymys siitä, mitä tapahtuu, jos yrityksen tiedot eivät ole saatavilla.  Seuraavaksi tulisi miettiä, kuinka kauan yritys pärjää ilman tietoa. Missä vaiheessa tietojen puuttumisesta on todellista haittaa liiketoiminnalle? Ajatusleikkiä kannattaa jatkaa yhä: miten varmistukset ovat nyt hoidettu, testataanko niitä säännöllisesti ja kauanko varmistuksista palautumiseen menee aikaa? Nämä kysymykset antavat hyvää infoa siitä, ovatko varmistukset riittävällä tasolla.

Tietoturvallisuusriskit ja riski menettää tiedot kasvaa tiettyjen hälytysmerkkien myötä.

Katso tästä vaaranpaikat!

1. Vanha palvelinkanta

Yrityksen palvelinkanta on vanha. Et ole aivan varma, koska sitä on päivitetty tai kenen vastuulla on huolehtia ylläpitosopimuksista. Itseasiassa et ole varma, onko sellaisia edes olemassa.

2. Oma konesali

Teillä on oma konesali. Seuraavat kysymykset nostavat kylmän hien otsallesi: mitä jos sali pamahtaa? Mitä datalle tapahtuu? Kuinkas se virransyöttö? Tai jäähdytys? Entäs tulipalon sattuessa – mitä sitten käy?

3. Järjestelmät ei-kenenkään vastuulla

Teknologia on kehittynyt jo vuosikymmenten ajan huikeaa tahtia ja teilläkin on otettu uusia hienoja järjestelmiä käyttöön pilvin pimein. Loppu viimein et ole ihan varma, mitä järjestelmiä teillä on käytössä, saati kuka niitä ylläpitää. Nyt kun pohdit asiaa, olet melko varma, että ei kukaan.

Heräsikö huoli?

Varaa ilmainen Wiisas Vartti! Me kerromme, onko huoleen syytä ja miten tilanne korjataan.

Tuomas Koivisto
Latest posts by Tuomas Koivisto (see all)

Kaipaatko lisätietoa aiheesta? Ota yhteyttä!

Tietoturva-syöte