Nyt on ollut erityisen paljon liikkeellä yhtä tekstiviestihuijauksen muotoa eli tilausansaa. Tässä teille avattuna, miten kyseinen huijaus toimii ja millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota erilaisia viestejä käsiteltäessä. Tilausansa on yksittäiseen henkilöön kohdistuva huijaus, jonka tavoitteena on — yllätys yllätys — hankkia tekijälle rahaa. Huijauksen alkuperää en tiedä, mutta ei sillä tässä tapauksessa ole väliäkään. Tällaisia huijauksia on ollut olemassa jo vuosia, joten niiden estäminen on hankalaa — muutenhan ne olisi jo tavalla tai toisella estetty.

Lähetys jumissa varastolla

Kaikki alkaa tekstiviestistä jossa kerrotaan, että lähetys on jäänyt jumiin varastolle (kuva 1). Juuri kukaan oikea kuriiripalvelu ei tällaisia lähetä — mutta hei, ehkä juuri nyt sellainen on tullut. Monella on sisällä jotain tilauksia verkkokaupasta, joten tämän saatetaan ajatella liittyvän johonkin tilattuun asiaan. Tai puolison tai lasten tilaamaan asiaan. Tai sitten vaan kiinnostaa että mitähän sieltä olisi tulossa.


kuva 1: Toimituksenne pidetään varastolla maksamattomien postitusten takia.

Linkkiä klikkaamalla pääsee hyvin Postin sivulta näyttävälle sivustolle (kuva 2), joka näyttää mobiililaitteen näytöllä melko uskottavalta. Tietokoneelle avattuna illuusio ei ole niin hyvä, mutta harvoin tekstiviestejä tietokoneella avataankaan. Sivusto ei oikeasti toimi, joten täältä pääsee eteenpäin vain seuraavaan maksunäkymään. Tällä kertaa vaivaa ei ole siis juuri nähty, mutta toisaalta, kiire on hyvä tapa ohittaa tarkempi tarkastelu! Tässäkin tapauksessa uhataan nopealla aikataululla, joten miksipä kukaan ei toimisi heti. Yksi heti paljastava seikka on osoiterivi, jolla ei todellakaan ole mitään tekemistä Postin kanssa.


kuva 2: Hyvin Postin sivuilta näyttävä huijaussivusto, mutta jonka osoiterivi antaa jo osviittaa huijaukselle.

Klikkaamalla sivustolla mitä tahansa, pääsee seuraavaan näkymään, jossa pääsee jo syöttämään maksutietoja. Otin näyttökuvan kuitenkin alasrullatusta sivusta, jossa koko homma paljastuu (kuva 3). Tämä näkymä ei näy jos ruutua ei rullaa alaspäin, eli maksutiedot saa syötettyä helposti. Logojen, kuten Visan ja Mastercardin, liittäminen luo luottamuksellista tuntua. Hieman yllättäen koko kupletin juoni paljastuu tekstistä: Syöttämällä tiedot ja maksamalla yhden euron saa tilattua itselleen erikoistarjouksen jatkuvalla 25€/kk hinnalla. Tässä ei edes luvata toimittaa mitään maksua vastaan, joten rehellisenpuoleisesta huijauksesta tässä yllättäen on kyse.


kuva 3: Luottamusta herättävä maksutietoja kalasteleva sivu.

Miksi tilaustiedot näkyvät? Yksi syy on se, että tilausta voi olla paljon hankalampi perua jos toimittaja pystyy näyttämään, että maksua tehdessä ehdot ovat olleet näkyvillä. Tällöin tilausansasta pois rimpuileminen on vielä hankalampaa. Tällaisia huijauksia tehdään laajoille massoille, jolloin yksityiskohtiin ei kiinnitetä tarkempaa huomiota. Suurin osa ei huijaukseen mene, mutta riittää, että joku prosentti menee.

Tarkoituksella tehdyt kömpelöt huijaukset

Tiesitkö että Nigerialaishuijaukset tehdään tarkoituksella kömpelöiksi? Syynä on se, että jos joku on valmis uskomaan kömpelön viestin, on hän paljon helpommin huijattavissa ja aikaa ei kulu valveutuneempien ihmisten kanssa viestien vaihtoon.

Jos joudut vastaavan huijauksen uhriksi, katso Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta tarkemmat ohjeet miten toimia.

On myös tärkeää huomata, että kuka tahansa voi joskus joutua huijatuksi. Ei kannata ajatella, että huijatuksi joutuisi omaa hölmöyttään ja sen takia jättää olematta yhteydessä eri tahoihin huijauksen selvittämiseksi. Huijausten laatu paranee koko ajan ja kiireisen elämän keskellä oma keskittyminen voi herpaantua niin, että sellaisen kohteeksi joutuu. Kaikki tekevät virheitä.

Jos erilaiset huijaukset kiinnostavat, suosittelemme lukemaan myös blogin Kun Tech Support soitti ja huijata koitti. Wisdomicin Jukkaa lähestyttiin ”Microsoftin teknisestä tuesta” eli häntä yritettiin jekuttaa. Wisdomicin Jukka olikin huijaria ovelampi ja selvitti mitä huijarit yrittivät.

Tuomas Karhula

Kaipaatko lisätietoa aiheesta? Ota yhteyttä!

Tietoturva-syöte