Covid-19 tuli ja muutti meidän kaikkien arjen. Suomi on ollut digitalisaation edelläkävijä jo vuosia – yritykset ovat rummuttaneet toinen toistaan hienompia ratkaisuja, joilla on tehty uudenlaista liiketoimintaa ja automatisoitu rutiinitöitä. Puhutaan neljännestä teollisesta vallankumouksesta.

Se, että tämä neljäs teollinen vallankumous konkretisoitui maalis-huhtikuun vaihteessa 2020, toi osalle yrityksistä aivan uudenlaisia haasteita. Työvälineet eivät tue liikkuvuutta, järjestelmät ovat vanhoja ja työnkuva vaatii toimistolla istumista. Myyntejäkin pitäisi jostain seurata. Asiasta on kyllä puhuttu, mutta sille ei olla tehty mitään. Ehkä seuraavassa kvartaalissa sitten?

Z-sukupolvi on selvinnyt tästä akuutista tilanteesta hienosti. iPadit on käytössä, Teams toimii ja OneNotella jätetään tehtävät opettajalle. Miten on vanhempien laita? Onko vanhempien työantajat puntaroineet työntekemisen transformaatiota? Onko työnantajilla tarjota työvälineet, joilla hommat pyörivät poikkeusoloista huolimatta? Tietoliikenneinfra kyllä kestää – se on jo todistettu viime viikkojen aikana. Mistä lähteä liikkeelle, jos työntekemisen digitalisaatio on muuten alkutekijöissään?

Aluksi kannattaa varmistaa, että seuraavat asiat ovat hoidossa:
  1. Internet-yhteys, joka helpommillaan voidaan tuottaa integroidulla 4G-modeemilla
  2. Toimiva kannettava tietokone
  3. Microsoft Office 365 -tuottavuustyökalut
  4. Hyvä ja toimiva headset
  5. Käyttökoulutus

Nämä eivät vielä yksistään digitalisoi liiketoimintaa, mutta turvaavat sen, ettei tekeminen pysähdy. Työntekijätkin kiittävät!

Tässä vielä omat vinkkini tuottavaan etätyöpäivään:
  1. Suunnittele päivä ja aseta sille tavoitteet. Tärkeintä on, että hommat tulevat hoidetuksi! Tavoitteet voivat olla pieniä tai isoja, kunhan saat ne tehtyä. Muista tehdä ruoat valmiiksi edellisenä päivänä valmiiksi!
  2. Käytä aamutunnit hyväksi. Työpäivän ei tarvitse olla 8–16. Aamutunnit ennen kahdeksaa ovat minun päiväni tehokkaimmat tunnit.
  3. Etsi rauhallinen tila, josta alat operoimaan. Yritä muistaa säilyttää edes kohtuullinen työergonomia. Vaihda paikkaa välillä ja mene ulos, jos siellä on kiva ilma.
  4. Pidä taukoja. Kävele vaikka pieni lenkki, jotta saat taas voimaa seuraaviin koitoksiin.
  5. Muista päättää päivä. Tavoitteet saavutettu – kone kiinni ja aikaa perheelle. Perhe on yllättävän lähellä, kuten huomaat.

Jokaisen teollisen vallankumouksen jälkeen on syntynyt aina uusia innovaatioita ja uudenlaista elämää. Onko sinun liiketoimintasi mukana uudenlaisessa maailmassa vai jäätkö odottamaan seuraavaa pakkoa?

Digitalisaatio edelleen alkutekijöissään? Ota yhteyttä, niin otetaan yhdessä ensimmäiset askeleet kohti uudenlaista työelämää.

Kristian Wessberg

Kaipaatko lisätietoa aiheesta? Ota yhteyttä!

Tietoturva-syöte